LEZEC  OBCHOD  DISKUSE  INZERCE  ANKETY  ODKAZY  PRŮVODCE  MAPY  FOTKY  VIDEO 

 jméno

 heslo 

 Registrace   |   Když už nemůžeš rukama, začni konečně lézt nohama.
Hledání cesty

Hledání na Lezci

 Metodika
 Trénink
 Ledy
 Skialpy
Knihy
Kniha Kamarád ze skal o Joskovi Smítkovi znovu vychází
Leonidio, Řecko
Gimme Kraft! AIR: 2. díl populární tréninkové bible pro lezce

Závody
SP Edinburgh (23.09)
SP Wujiang (07.10)
SP Xiamen (14.10)

Žebříček
Cesty:
1.Ondra 13922
2.Pail 11600
3.Vopat 11473
Bouldry:
1.Stráník 11450
2.Stráník 10875
3.Ondra 10828
Hory:
1.Zaoral 7062
2.Šuraba 6358
3.Skopec 5620

Výsledky
Rockmaster (26.08)
ČP Rock Point Boulderzávody 2017 (25.08)
SP Arco (25.08)

Deníčky
4361 lezců
652691 cest
Nové přelezy:
Arachnide 7c
El Cadufer 7c
Vize Xb
Nuda V Jab 9
Beta Centa 9+
Inti Raymi 7b+
Alcinoo 7b
Lokální Ná 8a
Vertikální Xb
Pan Domácí 7C+

Stěny
Lezecké centrum SmíchOFF - Praha 5
Boulder Bar - Praha 7
Rock 'n' Wall - Plzeň

Prodejny
Outdoor Centrum Rock Point Masarykova - Brno
Outdoor Centrum Rock Point Poříčí - Praha 1
Rock Point Plzeň Americká - Plzeň

Kontakt
REDAKCE:
standalezec.cz
ŠÉFREDAKTOR:
jirkaslezec.cz
INZERCE:
standalezec.cz
IT:
hoplezec.cz

Tenoučký všeuměl - recenze Beal Opera 8,5 Unicore

-reklama-

Lehké trojnormové lano s impregnovaným jádrem i opletem. Ideální převážně pro VHT, skialpinismus, ledovcovou turistiku a jiné horské aktivity, kde hmotnost a univerzalita hraje prim.

Lano Opera 8,5 mm totiž splňuje normy pro jednoduchá, poloviční i dvojitá lana!

Údaje výrobce:

Materiál:Polyamid
Hmotnost: 49 g/m
Barevné varianty: zelená, modrá
Průměr lana: 8,5 mm
Počet pádů: 5/18/>25 - při použití lana: jednoduché/poloviční/dvojité
Dynamický průtah: 37%/32%/29% - při použití lana: jednoduché/poloviční/dvojité
Dostupné délky: 50m, 60m, 70m, 80m, 100m nebo metráž na přání
Druh lana: dynamické
Typ lana: poloviční, jednoduché, dvojité
Podíl opletu: 38 %
Infocena: 4890 Kč
Dodává: Total Outdoor
Více info na www.beal.cz




Co znamená trojnormové lano


Na trhu jsou dnes horolezecká lana s tak malým průměrem, který byl dříve nemyslitelný. Prvenství zřejmě stále drží model Opera 8,5 mm, od francouzského výrobce Beal. Splňuje normy pro jednoduchá, poloviční i dvojitá lana. Lidově řečeno lze lano používat jako klasické horolezecké lano v jednom prameni. Dále také  ve dvou pramenech, ať už jistícími body probíhá každý pramen zvlášť, nebo oba současně. Univerzální výrobky však často přináší jeden nešvar. Musí totiž splňovat celou řadu požadavků, které jsou mnohdy protichůdné.


I při motání lana oceníte jeho malý průměr.



Díky nízké hmotnosti nejsou problém delší cesty.



Opera se dá použít i při lezení sportovních cest.



Jaké musí být totálně univerzální lano


Lano Opera se muselo vypořádat s celou řadou překážek. Dovolte mi tedy výčet několika požadavků, které jsou na něj kladeny. Musí být dostatečně pevné, při zachování nízké hmotnosti. Musí mít malý průměr, aby bylo skladné. Nesmí být ovšem tenké tak, aby to bylo na úkor pevnosti a možné manipulace při jištění.  Musí být  dostatečně pružné, aby tlumilo pád lezce i v případě, že ho použije na dvojito. Nesmí ovšem pružit natolik, že při použití v jednom prameni by se protáhlo příliš mnoho. Musí být tenké, aby bylo skladné a mělo nízkou hmotnost. Příliš malý průměr lana ovšem nemůže být na úkor manipulovatelnosti s lanem při jištění. Již z tohoto výčtu příkladů je zřejmé, že jde o balancování vlastností, které lano splňovat musí a zároveň nemůže.

Jištění


Jako klíčový bych tedy uvedl parametr průměru lana 8,5 mm. Ten hodnotím za sebe tak, že na dvojito působí lano dostatečně bytelně, zatímco při použití na jednoducho považuji takto malý průměr jako maximální, respektive minimální možný. Nelze totiž předpokládat, že s takto tenkým špagátem se jistí stejně pohodlně, jako s klasickým průměrem okolo 10 mm. Ostatně zkuste se místo klasického šplhacího lana někam vydrápat po tenkém hladkém laně. Chci tím říci, že tato vlastnost lana není jeho chyba, ale vychází z jeho podstaty a konstrukce. U delších pádů s větším prokluzem v jistítku už lano začíná až nepěkně pálit do dlaně jističe. Při tomto způsobu použití jistě nebudou na škodu nějaké tenčí kožené rukavice. Jelikož jsem lano používal převážně v chladnějším období, sám jsem manipulaci v rukavicích několikrát vyzkoušel. Zvláště méně zkušeným jističům by se při chytání pádu mohlo v ruce nepříjemně rychle rozjet.


Opera je připravena na představení.



Slaňování na takto tenkém laně raději jen na dvou pramenech.



Manipulace s lanem v jednom prameni je excelentní.



Technologie Unicore


Prokluz lana v jistítku je totiž excelentní, takže naopak rychlé nabírání lana je radost. Výsledek při používání byl tedy takový, že pro jističe byla radost lano povolovat a pro prvolezce ho nabírat. Přestože lano působí poněkud tužším dojmem, manipulace s ním je snadná. Kromě zmiňovaného malého průměru tomu zřejmě napomáhá i spojení  jádra a opletu - Unicore. Tato technologie má  především za úkol přispívat vyšší míře  bezpečnosti a zabraňuje posuvu opletu. Dalším přínosem má být delší životnost.

Po několikerém použití jsem si na laně zatím všiml jen drobné známky opotřebení vlákna v jednom místě. Objektivně hodnotit výdrž opletu je pro mě vždy ošemetná věc a pouštím se do něj velmi nerad. Záleží vždy na konkrétním způsobu použití a především terénu. Rozhodně ale mohu říci, že zatím nedošlo k nějakému chlupacení opletu v celé délce nebo výraznému opotřebení, které by značilo obecnou malou odolnost opletu.


Malý průměr dovoluje dobré zatažení uzlu.



Testováno i při drytoolingu.



Zakončení lana.



Použití


Z výše popsaných vlastností lana je v podstatě zřejmé, pro jaké použití je lano nejvhodnější. Jde o lano pro ostřílenější borce, hledající univerzální špagát pro horská dobrodružství, jako jsou alpinismus, horské lezení nebo lezení v ledu. Většina takových lezců už má zvládnutou techniku jištění a umí ji přizpůsobit malému průměru lana. Navíc se dost často při těchto disciplínách jistí v rukavicích. Jde použít i jako velmi skladný a lehký špagát pro ty nejtěžší sportovní cesty, kde se často používá poloautomatické jistítko (samozřejmě, pokud je daný typ vhodný pro takto tenké lano).


Manipulace s lanem v rukavicích.


Verdikt testera



Jako nejvhodnější oblast použití považuji hlavně zmíněný alpinismus a ledovcovou turistiku. Právě při pohybu více osob navázaných na jedno lano uživatelé nejlépe ocení jeho nízkou hmotnost. Pro toto použití také vřele doporučuji si trochu připlatit za lano ve verzi s plnou impregnací jádra i opletu nazvanou Golden Dry. Právě můj typ tuto úpravu má. Tu jsem ocenil v mokrém sněhu i ledovém lezení. Několikrát se mi totiž stalo, že různá starší lana po důkladném promočení zdvojnásobila svoji hmotnost.

Jako samozřejmost pak považuji, že lano má černě označený střed a důkladně zatavené konce. Zatím tedy splnilo  moje očekávání především v zimním období a díky své nízké hmotnosti umožňuje šetřit síly nutné pro moje horské výstupy. Především u určitých typů skialpových túr lano tráví hodně času nachystané v batohu a právě zde lze ocenit, jak moc se pronese a jestli je i po použití suché. Věřím, že i letní Tatry prověří jeho vlastnosti a lano obstojí.

Zdroj (původně vyšlo zde):
Tenoučký všeuměl - recenze Beal Opera 8,5 Unicore

Karel Vidlák   [úpravy] 08:50 27.01.2017Tisk 

Reklama:


Související články:

Komentáře

     
...nové příspěvkyNový komentář 

 Beal sklamanie09:42:40 27.01.2017
Už dlhší čas používam lana od tohoto výrobcu ale z príchodom technológie Unicor som očakával viac.
Tento model som dokázal zničiť za 1 rok / strašne rýchlo sa opotrebovalo /. Je to daň za malý priemer. Avšak lezenie bolo z ním v pohode hlavne keď človek liezol dlhšie cesty. Čo sa týka kufrovania hotová tragédia / strašne sa zamotáva /. Takže pre lezcov ktorý lezú cez sezónu veľa je to dosť drahé lano cena = rýchlosť jeho opotrebovania. Teras použivam lana od rôznych výrobcov a značiek tie najlacnejšie lebo aj tak vydržia maximálne jednú sezónu. na istenie sme používali Gri čo bol trochu problém ale hlavne Petzl Reverso4.
Peterodpovědět 
 Re: Beal sklamanie17:15:02 27.01.2017
Největší problém je podle mě průměr lana, ke kterému se na použití v jednom prameni těžko hledá jistítko... Většina začíná s minimálním průměrem někde na 8,9 mm (včetně grigri a reversa)
Melmanodpovědět 

 dvojce, pulka09:56:48 27.01.2017
Hmm, jako fajn. Jen jako 1/2 nebo dvojicky stoji dost za prd. Radsi si koupit lana do hor a dalsi na skalkarinu.
Geoodpovědět 
 Re: dvojce, pulka10:33:25 27.01.2017
Do hor je Opera super, na skalky je to hloupost. V horach k ni mam jeste supertenkou a lehkou pulku (tendon), takze jsem stlacil vahu co to slo. Tam kde vim ze postaci plne lano na lezeni tak to doplnekove zustava v batohu (nebo se vubec nebere) a ceka na slaneni
Igorodpovědět 
 Re: dvojce, pulka12:30:02 27.01.2017
univerzální věc je z principu vhodná pro příležitostného uživatele kterému zboží dřív ztrouchniví než se vošoupe. na konkrétní zadání a caste použití je vždycky lepší vybavení jednoúčelové.

bude to nepochybně děsně fajn věc na dvouměsíční vandr stopem po horách a skalkách, nebo pro rodinku, co má skalky/hory jako jednu z mnoha aktivit, o tom žádná.
Lukas B.odpovědět 

 haha12:09:34 27.01.2017
Ta drytool fotka je doufám jen reklamní!!!
Z praxe bych tipnul, že podobně se bude chovat každá dynamická 8,5 a né jen ta odborně certifikovaná.
Mmch. "slaňování jen na dvojato"  - na jednoducho strach, ale jistit na jednoducho prvolezce je OK :D
odpovědět 
 Re: haha12:18:55 27.01.2017
Z jake oblasti je ta drytool fotka, ze mas tak jasno?
odpovědět 
  Re: haha13:02:38 27.01.2017
Perštejn, velmi dobra a pekna drytoolingova oblast na Moravě.
odpovědět 
   Re: haha14:36:48 27.01.2017
nemáš na to ... vezmeš cepín
odpovědět 
    Re: haha16:11:54 27.01.2017
Asi tak.
Dřív se to jmenovalo hákování a byl v háčku žebříček. Pak byl cepín s poutkem. Teď je cepín bez poutka a jakože čistý sportovní přelez, poutko a žebříček jsou nesportovní. Zrušte opěrku na madle, namažte to vazelínou a bude to ještě sportovnější. Akorát to furt je háček s držátkem = technický lezení. Co když si udělám cepín 10 m dlouhej, zaháknu a vyšplhám po tyči - je to ještě drytool nebo už ne? Přijde mi to jako pravidlo že přireschit (dříve přiRT) do cesty můžu chyt maximálně centimetr širokej... Kdyby to nejebalo skálu tak OK, lezte si jak chcete. (Reakci typu "nateklo by ti po 5 metrech tak tomu nerozumíš, a ta skála je stejně sračka")
odpovědět 
     Re: haha17:58:47 27.01.2017
a ted si prestav ze existuji (fakt, nekecam) mista kde normalne vrtaji do skaly takove trubicky a ono to pak udela bum a zbohatlici si pak z tech sutru udelaji zidku nebo to namelou na jakysi prasek z ktereho stavi jde co. tady je potreba bojovat za osvetu. jo a jeste ten kamenozrout. toho potkat tak se neovladnu.
odpovědět 
      Pozor na Kamenožrouta!19:11:31 27.01.2017
Jo to je fakt dobra hlaska. Ale to je vsecko ok, když povazim, ze nejaci patlalove dokonce popatlavaji skalu jakousi bilou barvou..ehm vlastne to jsem ja, pardon.
Martas.odpovědět 
     Re: haha19:53:39 27.01.2017
kdyz zahaknes cepin 10m dlouhej a zacnes po nem ruckovat,s nejvetsi pravdepodobnosti si nabijes hubu ;-)
odpovědět 
     když už reklama, tak pořádná21:18:37 27.01.2017
D9ky za naprosto úžasnej komentář. Představa s desetimetrovým cepínem mě naprosto dostala a posílenej jednou sedmičkou z nejsilnějších a nejlepších piv od Matušky (Hellcat, Double IPA, 21°, alk.8,4%) jsem se sotva přestal smát načež mě o pár slov dál dostalo nové slovo Ottova českého slovníku naučného. Přireschitt nebo přireSHIT, holinky hodinky mauzoleum emauzy, tohle bude peknej weekend..........................
T.odpovědět 
     Re: haha21:52:06 29.01.2017
Debile
odpovědět 

 Já si jej nemůžu vynachválit20:01:43 27.01.2017
Já jsem to lano pořídil před cca dvěma roky a nemůžu si jej vynachválit.

Lano používáme během roku jednak na jednoducho na skalách 2 až 3 x do týdne - velmi intenzivně 10-15 cest včetně spouštění a jednak  na dvojito při Tatranských převážně hřebenových tůrách 4 až 6x do roka. Přičemž opotřebení vykazuje nesrovnatelně menší než předchozí lano od Lanexu.

S jiným lanem od BEALLu jsem předloni přelezl cca 1/3 Hlavního hřebenu Vysokých Tater a to lano se dá pořád ještě používat... Když jsem před 12 léty šel Hlavní hřeben s Lanexem, tak to lano bylo po 1/2 hl. hřenbenu (cca 13km lezení) na odpis a tření na skále bylo tak příšerné, že se už nedalo utáhnout.

Takže u mě to mají BEALL lana s teflonovou úpravou dobrý (;-).
JiBodpovědět 
 Re: Já si jej nemůžu vynachválit21:25:03 27.01.2017
Jen skoda, ze za jeho propagandou stoji CIA spolu s antitrumpovskymi a antiputinovskymi medii..
odpovědět 
  Re: Já si jej nemůžu vynachválit09:41:16 29.01.2017
A co jinak se cítíš v pořádku? Už jsi s tím byl u specialisty? Asi bys měl/a.
odpovědět 
   Re: Já si jej nemůžu vynachválit10:12:45 29.01.2017
Koukam, ze dalsi ovce s vymytym mozkem z medialniho mainstreamu...
odpovědět 
    Re: Já si jej nemůžu vynachválit17:20:00 29.01.2017
Na, tady máš něco pro tebe:

https://cz.sputniknews.com/svetovytisk/201701294632538 -kozaci-svedsky-list-protiruska-hysterie-media/
(jedna mezera - odstraň)

A teď to pořádně rozjeď!
odpovědět 
 Důchodce versus mladík10:48:16 28.01.2017
Lanex před 12 lety versus současný Beal není objektivní porovnání.
Bídaodpovědět 
  Re: Důchodce versus mladík09:38:19 29.01.2017
Jen přináším své osobní zkušenosti. Nic víc.
JiBodpovědět 
   Re: Důchodce versus mladík10:11:21 29.01.2017
Taky me prijde naprosto uzasny! Na mem starem konopnem lane byly pady fakt hodne neprijemne. S Bealem je to jak do periny. Bezesporu nejlepsi lano na svete.
odpovědět 
    Re: Důchodce versus mladík13:01:00 29.01.2017
No a na stěně máme z cenových důvodů nakoupená lana od Tendnu a je to naprostá katastrofa. Lana se neskutečně kroutí a posouvá se oplet … to ani u těch konopných nepamatuji … (;-(.
JiBodpovědět 
     Re: Důchodce versus mladík14:15:54 29.01.2017
A jaky konkretne typ mate? Dost se to lisi typ od typu.. A mate na stene lano od jineho vyrobce at je srovnani pri podobnych podminkach?
odpovědět 
     Re: Důchodce versus mladík17:14:21 30.01.2017
já měl stejnou zkušenost před třemi lety (master a ambition) od té doby máme indorové bealy a jsou skvělé.
Naoupak na skalkách Beal Tiger s unicorem katastrofa. Nejrychleji opotřebené lano co jsem kdy měl. Ale třeba Booster proti tomu paráda
Melmanodpovědět 

 Chtělo by to počkat...01:10:45 31.01.2017
Jako recenze sice fajn, ale co chybí a je dost důležité je životnost. A po určitých zkušenostech si právě z tohoto hlediska už asi Beal nikdy nevyberu...
Krenkodpovědět 
 Re: Chtělo by to počkat...14:46:43 01.02.2017
Používám Stinger 9.4 Dry Cover. Použití hlavně na stěně a v létě skalky. Mám ho asi dva roky a spokojenost.
Ze začátku bylo jak namydlený, takže jsem si musel zvykat na rychlejší prokluz při jištění. Po pár měsících se to zlepšilo. Teď je vidět trochu větší průměr na exponovaných místech - typicky prvních 5 metrů, ale nic dramatického. Uzlovatelnost skvělá, moc se nezamotává, řekl bych normálně.
Nemám žádný důvod ho nepořídit znovu.
Wallyodpovědět 

Lezec.cz je hlavním mediálním partnerem ČHS na internetu

 Návody:
Jak psát na lezce ...
Lezecké mapy

 Foto dne:

Urban Boulder Race 2017
 Databáze cest:
Všechny cesty (122099)
Top cesty v ČR
Top bouldery v ČR
Nejnovější cesty:
Přeskok Z Otročí 1 Hrubá Skála
Přeskok Z Májové 1 Ztracené Údolí
Severovýchodní Komín I Ztracené Údolí
Přeskok 1 Ztracené Údolí
Nenápadná Spára IV Ztracené Údolí
Nově komentované:
Údolní Cesta IV Ztracené Údolí
Vize Xb Labák - Levý Břeh
Linker Ausstieg 7- Frankenjura
Kante 6 Frankenjura
Ty Kluku, Bez Gramu Tuku IXb Labák - Levý Břeh

 Nově v diskusi:
Re: Přetížený prostředník ?? | Re: Přetížený prostředník ?? | Re: 3+1 důvodů proč dál | Re: Přetížený prostředník ?? | Re: Přetížený prostředník ?? | Re: Přetížený prostředník ?? | Re: Přetížený prostředník ?? | Re: Přetížený prostředník ?? | Re: Přetížený prostředník ?? | Re: ferrata na pískovcích |

 Nové komentáře:
Re: negativní moderátor | Re: Pokrok nezastavíš | Re: Pokrok nezastavíš | Re: Pokrok nezastavíš | Re: Pokrok nezastavíš | Re: Radsi si to ani prehravat nebudu | Re: Pokrok nezastavíš | Re: Pokrok nezastavíš | Re: Pokrok nezastavíš | Re: Radsi si to ani prehravat nebudu |

 Kde to vře:
Adam Ondra trochu jinak: Češi si svobody a demokracie neváží (140)
Mistrovství světa juniorů 2017 (54)
Lezecký outdoorový festival na Rabštejně v Jeseníkách (18)
Koloušci v Alpách (17)
Adidas Rockstars 2017: mezi elitou světa Martin Stráník 19. (15)
Slováci vylezli novou cestu v Ak-Su za 9+ 900m do výšky 5239m (15)
SP v lezení na obtížnost a rychlost Edinburgh, Británie (12)
Weisshorn 2017, Ostgrat - varianta, obtížnost AD/UIAA III (7)
ME juniorů v boulderingu ve Slaném - sobota (4)
Iva Vejmolová dala své druhé 8c (4)

 Nově v inzerci:
Dámská Windstopper bunda Mammut | Dámské boty Merrel | spolulezec, lezkyně, parta -- Liberec - Jablonec | Hagan Ultra + vázání Movement/Dynafit | Koupím cepíny Petzl Nomic | Sedák OCÚN MOJO KIDS | Sir Joseph Looping, postava 170-180cm, membrana ExelDry light | Hagan Ultra + vázání Movement/Dynafit | Péřový zimní spacák Prima Polar 1200 | španělsko a maroko v zimě |

 Anketa:
Jaký film na Fesťáku 2017 je nejlepší?
 4 Wheel Bob USA 
 441 
 Afghánské odmítnutí CZE 
 334 
 Alpine Route SVK 
 325 
 Alpine Wall Tour PLN 
 294 
 Annapurna 3 - Unclimbed AUT/DEU 
 1051 
 Back to heights CZE 
 279 
 Bijící srdce boulderingu CZE 
 358 
 Dhaulagiri, ascenso a la montana blanca ARG 
 318 
 Expedice Gasherbrum CZE 
 310 
 Go Big or Go home! - in search for the perfect wave DEU 
 320 
 Humla ESP 
 307 
 Chasing Niagara USA 
 299 
 Chris Bonington - Life and Climbs ITA 
 288 
 Into Twin Galaxies - A Greenland epic AUT/DEU 
 299 
 Jugando a Escalar ESP 
 301 
 Lezení na písku - sedmdesátá léta CZE 
 552 
 Linka nad Rájem CZE 
 307 
 Malishan - Taiwan Canyoning Expedition DEU 
 293 
 Mar Álvarez. No Logo ESP 
 294 
 Monte Sarmiento - die weiße Diva DEU 
 277 
 Monviso Mon Amour ITA 
 290 
 Mrazivá poezie na jasankách CZE 
 282 
 Norge Lysefjord CZE 
 285 
 Obsesja PLN 
 279 
 Obyčajní chlapci SVK 
 259 
 Prohibido escalar ESP 
 294 
 REEL ROCK 11: Boys In The Bugs USA 
 268 
 REEL ROCK 11: Brette USA 
 274 
 REEL ROCK 11: Dodos Delight USA 
 282 
 REEL ROCK 11: Young Guns USA 
 267 
 Rock Empire 8a: Dvě holky ve velké stěně CZE 
 355 
 Shifting Dreams GBP/FRA 
 268 
 Smím prosit CZE 
 309 
 Spradventure CZE 
 403 
 The Elements CZE 
 285 
 The Eyes of God DEU 
 280 
 The Unknown GBP 
 273 
 Tupendeo - One Mountain, Two Stories CHE 
 281 
 Utečenci do Afriky CZE 
 289 
 W!nteractivity FRA 
 284 


Cestovní pojištění objednejte na Srovnejto.cz.
Mají přímo sekci cestovní pojištění na hory.
 lezec  diskuse  ankety  odkazy  průvodce  fotky  video  *rss*  cookies       ceník reklamy Energy Cloud   NetPro systems, s.r.o.